Geschiedenis van de Rollade - De Langste Rollade Ter Wereld

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De rollade is in principe een vleesproduct met een lange geschiedenis. Het is hoogstwaarschijnlijk ontstaan als een gerecht van kleine stukjes vlees, die door bladeren bij elkaar werden gehouden om als stuk te groot vlees gegaard te kunnen worden. Vanuit de prehistorie werd veel vlees gegaard in kuilen belegd met stenen.

Deze kuilen werden eerst flink opgestookt. Als het vuur gedoofd was werd het gerecht in de kuil gelegd en vervolgens afgedekt. Na uren was het gerecht dan langzaam gegaard. Omdat men in de oude tijden niet over touw beschikte, werd gebruik gemaakt van bladeren om de stukjes vlees bijeen te houden. Wat men aan kruiden en groenten kon vinden werd dan vaak aan de stukjes vlees toegevoegd om extra kracht (en smaak) aan het vlees toe te voegen. Voedsel was natuurlijk in de eerste plaats een bron van energie en kracht.

Pas veel later zijn kruiden en specerijen gekomen om de maaltijden ook nog eens extra lekker te maken. De stukjes vlees waren veelal kleine stukjes vlees, die met bij de be- en verwerking van overhield. Uiteraard werd ook veel van het klein vlees verwerkt in stoofpot gerechten en soepen. Later, naarmate de kennis en kunde van vleesverwerking groeide werd veel van het klein vlees verwerkt worst, paté’s, pasteien en- of gehakt. Door de eeuwen heen is dit langzaam verworden tot het vlees gerecht zoals wij dit heden ten dage kennen.

In de rijke tijden van de ambachtsgilden was een rollade een hoogstandje van de meester slager. Kruiden, methodes van opbinden werden verheven tot een kunst. En het is nog niet zolang geleden dat in Nederland de rollade als hoofdgerecht van een feestmaal met stip op nummer 1 stond. Een heerlijk stuk vlees, dat lekker gekruid en vakkundig opgebonden met touw als groot vlees gegaard kan worden. Varianten van luxe vleesdelen die als medium, rosé en volledig gegaard kunnen worden.

Met de komst van het grootwinkel bedrijf is veel onder de noemer rollade verkocht. Vlees met wat kruiden gestopt in een netje moesten doorgaan voor wat eens de ambachtelijke trots van de slager was. Wij hopen met onze authentieke rollades, U als consument, de tijden van weleer te laten beleven. Gebraden in een combinatie van roomboter en margarine, is alleen de geur al een heuse traktatie. Als het op een schaal wordt opgediend als hoofdgerecht van een heerlijk feestelijk maal, dan is het niet alleen mooie verschijning en smullen geblazen, maar dan staat dit ook nog eens symbool voor samen met vrienden en familie de maaltijd delen.

Rollade is een gerecht waarbij verschillende (sterk) gekruide plakken vlees om elkaar heen worden gedraaid. Om de rollade bijelkaar te houden, wordt er een touwtje om gedaan. Fabrieksrollades zitten vaak in een elastisch netje. Rollade wordt veelal gemaakt van varkensvlees. Maar ook het gebruik van kip of ander gevogelte komt voor. Een rollade wordt als feestelijk eten beschouwd en bij hoogtijdagen als verjaardagen en met kerst gegeten. Het braden van een rollade kost zo'n 1½ tot 2 uur. Het touwtje wordt pas na het braden verwijderd. Van de rollade worden plakken van enkele millimeters dik gesneden. Rollade wordt zowel warm als koud gegeten. Dun (1 mm) gesneden wordt het ook als broodbeleg gegeten.
   
Sinds mensenheugenis eten we al vlees
Vlees garen in een kuil
Slager in de middeleeuwen
Slager rond 1900
Hedendaagse slagerij
Rollade binden
Zoveel rollade variaties
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu